Kirjallisuutta

Terveyssosiologian emeritusprofessori Markku Myllykangas on niitä harvoja suomalaisia terveydenhuollon edustajia, jotka ovat edes yrittäneet nostaa esiin lääketieteen ja terveydenhuollon vaiettuja ongelmia. Myllykangas tuo asiansa esiin kovin mustavalkoiseen tapaan ja kärkevästi. Paasaaminen häiritsee asian välittymistä, mutta pointti tulee silti selväksi.

Markku Myllykangas: Rahan raiskaama terveydenhuolto

Tanskalainen Peter Gøtzsche on työskennellyt sekä lääkärinä että lääketeollisuuden palveluksessa. Hän oli perustamassa Cochrane Collaboration -yhteisöä, joka laatii riippumattomia katsauksia hoitojen vaikuttavuudesta. Hän oli myös pitkään Nordic Cochrane Centren johtaja, kunnes hänet erotettiin hänen kritisoituaan Cochrane Collaboration -yhteisön epätieteellisiä toimintatapoja.

Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joista nostan tässä esiin yhden. Siinä hän kirjoittaa aika avoimen kriittisen sävyyn (vetävän otsikon kera) siitä miten lääketeollisuus toimii. Väitteisiin löytyy kattavat lähteet ja vaikka kaikista kirjoittajan omista mielipiteistä ei olisi aivan samaa mieltä, ei siltikään voi ohittaa kirjan vahvasti perustelua sanomaa, että lääketeollisuus tekee kaikenlaista, mitä ei tieteeksi voi kutsua.

Peter Gøtzsche : Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus

Marcia Angell on amerikkalainen lääkäri ja kirjailija, joka toimi pitkään maineikkaan New England Journal of Medicine -julkaisun päätoimittajana. Time-lehti nimesi hänet 25 vaikutusvaltaisimman amerikkalaisen joukkoon vuonna 1997.

Angell on kirjoittanut useita kirjoja, mutta yhdessä hän käsittelee lääketeollisuuden roolia terveydenhuollossa. Kirja on kirjoitettu osittain Yhdysvaltojen näkökulmasta, mutta kirjassa esitetyt ongelmat ovat pitkälti samat myös tällä mantereella. Angell (kuten myös Gøtzsche kirjassaan) esittää keinoja miten ongelmia voisi korjata.

Marcia Angell: The truth about drug companies: How they deceive us and what to do about it