Tervetuloa blogiin

Tämä blogi nostaa esiin terveydenhuollon ja lääketieteen ongelmia, joista ei julkisuudessa puhuta paljon, ja jotka vaatisivat toimenpiteitä. Blogissa esiin tuodut asiat eivät ole mitään mistä ei jo olisi näyttöä, ja mitä monet alansa asiantuntijat eivät olisi jo aiemmin tuoneet esiin.

Suomessa terveydenhuollon ammattilaiset kyllä kritisoivat vaikuttamattomia hoitoja, ja ihan aiheesta toki. Niitä löytyy vähemmän jotka haluavat, uskaltavat, ymmärtävät tai huomaavat puuttua epätieteellisyyteen, joka tapahtuu heidän omassa pesässään, jossa asioiden oletetaan olevan kunnossa. Toki lääkärikollegoiden kesken on paljon helpompaa epäillä yksisarvishoitoja kuin vaikkapa tietyn lääkkeen kyseenalaista riski-hyötysuhdetta tai muita lääketieteen ongelmia.

Tässä blogissa jätetään siis ne helpot naureskelun kohteet väliin ja keskitytään siihen mitä ns. harmaalla alueella tapahtuu. Harmaalla aluella tarkoitan tässä sitä, missä Suomessakin hyväksytyn (lääke)hoidon vaikuttavuus tai turvallisuus on kyseenalainen, tai miten toimintatapoja terveydenhuollossa olisi syytä parantaa esimerkiksi potilasturvallisuuden parantamiseksi.

Yksi teema on epätieteellisyys. Lääketieteen nimissä tehdään tarkoituksella ja tahottomasti kaikenlaista, mikä ei täytä tieteellisiä kriteerejä, mutta se on silti hyväksytty tapa. En nyt tarkoita enkeliterapiaa, vaan esimerkksi lääketeollisuuden monia keinoja kupata raha pois kuluttajilta ja yhteiskunnalta tieteen nimissä.

Korostan etten kannata mitään vaikuttamattomia hoitoja, ja siihen sisältyy ns. vaihtoehtolääketiede. Niiden epätieteellisyydestä riittää blogeja ja muuta tietoa ennestäänkin, joten tämä blogi keskittyy siihen mistä puhutaan vähemmän. Tässä siis ennemminkin yritetään herätellä ja puolustaa niitä tavallisia ihmisiä, joiden rahat menevät Valviran hyväksymiin hoitoihin suoraan tai verojen kautta. Ei tällä blogilla maailmaa muuteta, mutta toivon että se herättäisi ihmisiä ajattelemaan.

Tämän kuvauksen perusteella voi vielä jäädä vähän epäselväksi mistä oikeasti aion kirjoittaa. Sivuston Kirjallisuutta-sivulla on listattu muutamia aiheeseen liittyviä kirjoja, jotka käsittelevät samoja asioita kuin minä, ja niistä löytyy kunnolliset lähdeviittaukset.